Sindicaliştii din învăţământul doljean aşteaptă cu nerăbdare bugetul acordat Ministerului Educaţiei. Au câştigat procese, au altele în curs de desfăşurare. Universitarii sunt hotărâţi să nu încheie situaţia studenţilor, în cazul în care nu îşi vor primi banii.
15 ianuarie va deveni o dată istorică, susţin reprezentanţii filialelor sindicale din învăţământul preuniversitar şi universitar doljean. Astăzi este ziua în care profesorii vor afla dacă vor primi sau nu majorările salariale promise, dacă bugetul va fi la nivelul aşteptărilor şi necesităţilor Ministerului Educaţiei. În urma discuţiilor purtate în ultimele zile între reprezentanţii filialelor sindicale şi cei ai Ministerului Educaţiei, promisiuni sunt. „Chiar zilele trecute, preşedintele federaţiei noastre sindicale «Alma Mater» a primit asigurări din partea ministrului educaţiei, Ecaterina Andronescu, că salariile cadrelor didactice din învăţământul universitar vor fi majorate, până la sfârşitul anului, cu 50%. Am fost înştiinţaţi că vor exista într-adevăr unele întârzieri legate de majorarea salarială a profesorilor universitari… În final, ni s-a promis că pentru învăţământul universitar se va pune în discuţie ideea de finanţare anuală, un lucru extraordinar, pe care îl susţinem“, a spus Nicu Băzdoacă, vicepreşedintele Sindicatului „Alma Mater“ din Universitatea din Craiova. Indiferent de decizia guvernului, reprezentanţii „Alma Mater“ Craiova susţin că nu vor lua „deocamdată“ atitudine. Profesorii universitari vor susţine sesiunea de iarnă, vor înştiinţa studenţii dacă au promovat sau nu, însă nu vor oferi satisfacţia guvernanţilor „să se laude cu încă o generaţie de studenţi pe bandă rulantă“… Aşadar, situaţia şcolară a studenţilor nu va fi încheiată până la o soluţionare favorabilă.
Preuniversitarii, decişi să îşi facă dreptate
La rândul lor, preuniversitarii doljeni aşteaptă cu nerăbdare prima variantă de buget oferită de guvern Ministerului Educaţiei. Astăzi, reprezentanţii Sindicatului preuniversitar „Spiru Haret“ vor avea o şedinţă ordinară la Bucureşti, la care vor participa şi sindicaliştii doljeni. „Aşteptăm varianta de buget propusă, apoi vom trece la fapte. Tot azi avem primul proces deschis la Curtea Constituţională înaintat de Avocatul Poporului privind cumulul pensie, salariu. Vom demara negocierea contractului colectiv de muncă cu toate punctele vizate de noi. Ne-au fost luate tichetele de masă, tichetele-cadou, vor să ne dea afară profesorii pensionari. Aşteptăm măcar banii care ni se cuvin“, a declarat Ion Bebe Cepoi, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Dolj, filiala „Spiru Haret“ Craiova. Nici despre vestea cu blocarea posturilor în învăţământ sindicaliştii nu sunt de acord, menţionând că „învăţământul va fi cel mai afectat“. Pe lângă toate acestea şi evaluarea propusă ca prim criteriu care va sta la baza majorării salariale este o absurditate în ochii sindicaliştilor, care spun că nu vor accepta niciodată evaluarea „făcută de elevi şi de oamenii, de pe stradă“.
Pe aceeaşi baricadă, însă de la Uniunea Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) Dolj, Constantin Rada este convins că bugetul educaţiei va fi construit pe 6% din PIB şi va intra în vigoare, cu siguranţă, de la 1 ianuarie 2009: „Am reuşit în instanţă să obţinem majorare salarială de 10% pentru profesorii cu gradul I, la fel ne vom obţine toate drepturile pe care solicităm“.